Morfologie fetala

Ecografii si teste esentiale in momente cheie ale sarcinii

morfologie fetala

Timpul este pretios

Cand trebuie sa programezi ecografiile de morfologie fetala

Ecografiile morfo-fetale, cunoscute mai simplu ca morfologii, sunt considerate cele mai importante ecografii din sarcina si sunt realizate in intervale fixe de timp. Mai exact:

  • Ecografia morfo-fetala trim. I (11-14 saptamani), atunci cand se inca si Dublu Test
  • Ecografia morfo-fetala trim. II (19-22 saptamani)
  • Ecografia morfo-fetala trim. III (31-33 saptamani)

Trimestru I
11-14 sapt.

Trimestru II
19-22 sapt.

Trimestru III
31-33 sapt.

Ecografii esentiale

Bebelusul tau depinde de tine

Ce afli la fiecare morfologie fetala

Este considerata o prima ecografie complexa practicata in sarcina, cu mentiunea ca literatura de specialitate pastreaza termenul de ecografie morfo-fetala pentru ecografia din trimestrul II. Realizata intre saptamanile 11 si 14, aceasta indica o probabilitate scazuta sau ridicata pentru anomalii genetice de tipul sindromului Down, Patau, Edwards. In cazul in care testele indica un risc ridicat, se poate opta pentru teste de screening (de sange) ori de diagnostic (de exemplu, amniocenteza).

Ecografia morfologica din trimestru II este cea mai importanta investigatie din timpul sarcinii. Morfologia fetala include examinarea detaliata a structurilor fetale precum craniul, structura intracraniana, orbitele, buzele, coloana vertebrala, inima, plamanul, diafragma, stomacul, rinichii, vezica urinara, abdomenul, cordonul ombilical, membrele si sexul fetal. Ecografia de morfologie fetala poate detecta 80% din anomaliile structurale congenitale severe.  

Este ultima mare ecografie din sarcina, cand se realizeaza o analiza complexa a fatului, in parametrii dezvoltati pana la acest moment.  In timpul acestei ecografii, evaluam daca bebelusul a crescut corespunzator sau daca sunt ceva probleme care il supara. Ne dam seama de acest lucru dupa dimensiunile pe care ni le indica ecograful, cum ar fi circumferinta capului, lungimea femurului, greutatea corporala, si le comparam cu valorile standard.

dublu test pret bucuresti

Ecografiile de morfologie fetala, obligatorii

Nu rata nicio investigatie de acest tip! Perioada este esentiala!

Cele trei ecografii vitale in sarcina ne pot ajuta sa idetificam probleme grave, pana la situatii incompatibile cu viata, daca sunt programate in intervalele indicate de specialisti. 

Solicita o programare